De roman: De Kantelaar

JHMLcascadeDe Kantelaar is een veelzijdige en vermakelijke roman waarin vier hoofdthema’s aan bod komen.  De roman geeft een grappig maar tevens ruig beeld van Rotterdam als havenstad en metropolis in wording tegen een politiek beladen achtergrond: het opkomende populisme in Europa.

De illustere bedrijvendokter Henk van Wijnen-Swarttouw, een geboren entrepreneur en flamboyante selfmade man, komt in de problemen wanneer justitie hem beschuldigt van corruptie en belastingontduiking. Op datzelfde moment begint zijn achttienjarige dochter Julia haar sabbatical na de middelbare school. Spoedig weet ze naam te maken in de kunstwereld, waarbij ze haar toewijding voor een betere wereld gebruikt als motivatie, als drijvende kracht. Via haar kunst daagt ze haar vader uit het anders te doen. Ze wil hem bewegen zijn bedrijf in zware metalen te herstructureren tot een duurzame, groene onderneming.

Er zijn drie met elkaar verweven verhaallijnen te onderkennen:

De ondernemer Henk van Wijnen-Swarttouw zijn zakenimperium staat op instorten. Henk zijn dochter Julia richt zich met hart en ziel op haar passie: kunst en duurzaamheid. Cor Figee is werknemer in een van de dochterondernemingen van Henk en probeert het hoofd boven water te houden in de context waarin de roman zich afspeelt. Dit geldt tevens voor enkele andere personages die de revue passeren.

De roman in het kort

Julia, net achttien geworden, mag van haar vader een jaar vrijaf nemen na ‘cum laude’ behalen van haar VWO, onder de strikte voorwaarde dat ze daarna haar medische opleiding start. Tijdens deze sabbatical heeft ze bedongen dat ze de kunstgalerie van haar ouders mag gebruiken als tentoonstellingsruimte. Ze stort zich op haar passie, het creëren van moderne kunstwerken en het onderwerp duurzaamheid op de kaart zetten, terwijl haar vader zijn holding met slechtlopende havenbedrijven probeert te redden van de ondergang. Bij een van deze ondernemingen is Cor Figee werkzaam. Hij woont met zijn vrouw en elfjarige zoontje Daan in een arbeidersbuurt waarin verschillende etniciteiten samenleven. Zo komt het Turkse en verstandelijk gehandicapte buurmeisje Elenoor veelvuldig over de vloer om te spelen met Daan. Cor Figee heeft zijn hoop gevestigd op Henk, de nieuwe eigenaar van de zaak, en probeert dag en nacht door te werken om zo de vitale deal met de Russen rond te krijgen. Wanneer Henk zich moet concentreren op het redden van het familiebedrijf, raakt hij geobsedeerd door Julia haar performance art en zorgen om duurzaamheid in de Rotterdamse haven, terwijl zijzelf in een ingewikkelde affaire met de Marokkaanse El Bachir verzeild raakt en haar enige vriendin, hun Roemeense huishoudster Tatjana (is dat wel haar echte naam?), haar leven op geheel eigen wijze op orde probeert te krijgen. Dan schakelen de moeder van Julia en Jeroen (haar zwager) bang als ze zijn het familiebedrijf te verliezen, de Duitse psychiater Von Stürmer in om Henk en zijn dochter te ‘helpen’. Zal Henk door de psychiater worden bevrijd van zijn obsessie voor Julia? Weet zijn dochter hem via haar kunstwerken te verleiden iets beters te doen met het familiebedrijf?